Pravilna ishrana

Published on 05/13,2014

·         Ishrana je nesumnjivo jedan od najvažnijih spoljnih činilaca koji uslovljavaju dobro ili loše zdravlje i utiču na radnu sposobnost.

·         Treba voditi računa da u svoj organizam unesete dovoljno belančevina jer su one temelj života i grade nova, zdrava mišićna tkiva.

·         Osnovne hranljive i potrebne supstance za izgradnju, održavanje i pravilno funkcionisanje čovečjeg oragnizma su belančevine, ugljeni hidrati, masti, mineralne materije, vitamini i voda.

·         Ishranu kod žene treba otprilike ovako podeliti: 20% dnevnih potreba treba da bude u belančevinama, 70% u ugljenim hidratima i ostalih 10% u mastima.

·         Kod muškaraca to izgleda nešto drugačije: on treba da uzme bar dvostruku porciju belančevina više nego žena, dakle, oko 40% čistih belančevina, po mogućnosti životinjskog porekla, zatim, 40% ugljenih hidrata i 20% masti.

·         Kada budete hteli brzo da gradite svoje mišiće, onda žene treba da povećaju belančevine na 30%, ugljene hidrate da smanje za 10% i masti malo da smanje. Kod muškaraca, belančevine treba povećati na 50-60%, tada ostaje 20-30% ugljenih hidrata, a ostatak su mast

·         Poželjni su proizvodi bez masti i šećera.

·         Ne bi trebalo jesti polubeli i beli hleb, zemičke i pecivo. Isto tako, nije preporučljiv šecer. Organizam ne može da stvori rezervu C vitamina i zato mora svakodnevno da ga uzima.

·         Pijte svež sok od pomorandže ili od grejpa!

·         Treba da jedete jela sa roštilja i da kod kuvanja malo koristite mast.

·         Jedite polako i dobro žvaćite!

·         Dobar, prirodan enzim za varenje predstavlja npr. sok od grejpfruta (naravno, prirodan sok) ili svež grejpfrut.

·         Nemojte jesti previše odjednom, nego podelite svoje obroke na više manjih u toku dan.

·         Između ručka i večere treba da jedete voće, malo povrća, čašu jogurta ili šolju mleka.

·         Za večeru bi trebalo da jedete laku hranu kao što je riba, mršava junetina, pileće grudi ili kuvano povrće.

  


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me